Ardbeg 19/10 - NWS Webb

Go to content

Main menu:

Ardbeg 19/10

Genomförda Aktiviteter > År 2012
Ardbegprovning 19 oktober

                                                                                                                                                                                                                                            
 


Ardbegprovning Hantverkargården, fredagen den 19 oktober 2012 kl 19.00

Välkommen till en efterlängtad Ardbegprovning den 19 oktober 2012 då vi får besök av Kirsty McKerrow, Consultant Brand Ambassador, Glenmorangie & Ardbeg. Under Kirstys sakkunniga ledning kommer vi att prova:

Ardbeg 10 years, nr 513

Ardbeg Galileo, nr 10253

Ardbeg Corryvreckan, nr 10427

Double Barrel Ardbeg Glenrothes 8 years, nr 86843


Vädret var perfekt för en rökig provning, regnigt och blåsigt höstväder.

Det var 46 medlemmar som hade anmält sig, fullt hus alltså.

Gerty hälsades oss välkomna till denna efterlängtade provning som egentligen skulle gått av staplen i våras.

Hon gratulerade också a NWS vägnar Andreas Ahlstam som hade ansökt och fått ett stipendium från tidningen Allt om Whisky. Han kommer att åka till Glen Garioch destillery på studiebesök, samt hjälpa till att välja ett fat vars innehåll kommer att buteljeras exklusivt för den svenska marknaden.

Provningen började med en video från YouTube där två killar framför Ardbeg Challange song.

Sedan berättade Kirsty som förstår men inte gärna pratar svenska om Ardbeg och dom 4 sorter som vi provade. Alla Ardbegs whisky är ofiltrerade och utan färgämne. Smaken och rökighetan kommer dels från vattnet som tas från bergen och dels att lagerhusen ligger alldeles vid den salta Atlanten.

Ardbeg 10 åring
Ardbegs flaggskepp. 46%, 50ppm rökighet och lagrad på Bourbon cask.
”Smoked fish and terry rope” är en åsikt om
10-åringen.


Douglas laing Double Barrel
Glenrothe och Ardbeg. Glenrothe från sherryfat och Arbeg från bourbonfat. Lagrad 9 år. 46%


Galileo
12 år med 49 % styrka. Kvällens favorit. Lagrad på Marsala och Bourbonfat.
”Smokey fruit and tarry espresso” är ett omdöme. Namnet och etiketten på whiskyn kommer från att det finns en flaska på en rymdstation som ska vara där i två år för att sedan se om det har fått någon påverkan på whiskyn.


Corryvreckan
57.1%. Lagrad på Bourbon fat och new French Oak barrels. Namnet kommer efter världens näst störta Whirlpool (malström).


4 lottringar gick åt för alla ville vinna.
Kvällens glada vinnare var Peter, Mats, Marcus samt Hasse.

Efter provningen serverades det fläskfilegryta med potatisgratäng samt kaffe med chokladbit.
Levererades som vanligt av ”Glade kocken”

Här kommer lite bilder från kvällen:


Kvällens whisky


Kirsty McKerrow Brand ambassador,
Glenmorangie & Ardbeg




Allt om Whisky's stipendiat, Andreas Ahlstam


Ny barwhisky


Glada lottvinnare blev Peter, Mats, Marcus och Hasse



Back to content | Back to main menu